Click for money

Friday, October 30, 2009

Nobel Prize

Nobel Prize is the greatest honorable prize in the world. The prize was started since 1901 as per famous Swedish scientist and dynamite inventor Alfred Nobel's will and his property.

1. How many categories are Awarded Nobel Prize? Ans: 6. Physics, Chemistry, Medicine, Literature, Economics & Peace.
2. How many institutes is Awarded Nobel Prize? Ans: 4
3. Which institute is Awarded Nobel Prize in Medicine? Ans: Karolinska Institute, Sweden.
4. Which institute is Awarded Nobel Prize in Literature? Ans: Swedish Academy.
5. Which institute is Awarded Nobel Prize in Physics, Chemistry & Economics? Ans: Royal Swedish Academy of Sciences.
6. Which institute is Awarded Nobel Prize in Peace? Ans: Nobel Committee of Norwegian Parliament, Norway.
7. How many people could maximum awarded in one category? Ans: 3 People.
8. Which category Nobel Prize could awarded both person and institute? Ans: Nobel Peace Award.
9. Did not consider for Nobel Prize? Ans: Any dead person.
10. Though as per above rule who have awarded Nobel Prize after death? Ans: Swedish poet 'Erik Axel Karlfeldt' (1931) and NU Secretary General 'Dag Hammarskjöld' (1961).
11. When was started Nobel award in Economics? Ans: 1969.
12. Which Nobel Prize traditionally awarded on Thursday? Ans: Literature.
13. Who was the first Nobel Prize winner in Asia? Ans: 'Le Duc Tho', Vietnam, But he had refused it.
14. Who was the first Nobel Prize winner as a Muslim? Ans: Anwar El-Sadat, Egypt (1978).
15. Who was at first Won Nobel Prize Twice? Ans: Maria Curie (1903 & 1911).
16. Who was the first Nobel Prize winner USA President? Ans: Theodore Roosevelt (1906).
17. Who was the first Nobel Prize winner as Asian in Economics? Ans: Amartya Sen, India (1998).
18. Who was the first Nobel Prize winner as Muslim in Literature? Ans: Naguib Mahfouz, Egypt (1988).
19. Who was the first & only Nobel Prize winner as Muslim in Physics? Ans: Abdus Salam, Pakistan (1979).
20. Who was the first & only Nobel Prize winner as Muslim in Chemistry? Ans: Ahmed Zewail, Egypt (1999).
21. Who was the first Nobel Prize winner as Asian in Physiology or Medicine? Ans: Har Gobind Khorana, India (1929).
22. Who was the first Nobel Prize winner in women? Ans: Maria Curie, France (1903).

No comments:

Post a Comment

সরকারি খরচে প্রশিক্ষণ পাবে পাঁচ লাখ তরুণ

তথ্য ও যোগাযোগ প্রযুক্তি -নির্মাণশিল্প -লাইট -ইঞ্জিনিয়ারিং -জাহাজ নির্মাণ শিল্প -চামড়া ও পাদুকাশিল্প -ট্যুরিজম অ্যান্ড হসপিটালিটি: অ্যাগ্...

Popular posts